Bejo Zaden

05/09/2016

Bejo Zaden

Bejo Zaden, gevestigd in Warmenhuizen, Nederland, is een van 's werelds meest toonaangevende bedrijven voor de veredeling, productie, bewerking en verkoop van hoogwaardige groentezaden en heeft meer dan honderd jaar ervaring in de zaadbranche. Het assortiment van het bedrijf omvat tegenwoordig meer dan 1000 verschillende rassen verdeeld over ongeveer 50 gewassen die wereldwijd aan een uitgebreid aantal afnemersgroepen worden verkocht. Elk ras bezit unieke eigenschappen, zoals smaak, ziekteresistentie, vorm, kleur en kracht, of is ontwikkeld voor gebruik in een specifiek klimaat. Bejo-zaden worden wereldwijd via een netwerk van gelieerde ondernemingen en toegewijde distributeurs aan klanten verkocht.

De grote verscheidenheid aan groentezaden is het resultaat van het werk van zeer deskundig personeel dat actief betrokken is bij innovatieve onderzoeksprogramma's, en Bejo investeert jaarlijks een aanzienlijk deel van hun inkomsten in onderzoek. Het bedrijf produceert ieder jaar ongeveer 40 nieuwe groenten om aan de vraag van de voedingsketen te voldoen, zoals gezondere gewassen, grotere ziekteresistentie, hogere opbrengsten voor verwerkers en verbeteringen in smaak en aroma voor consumenten.

De ontwikkeling van een nieuwe zaadsoort is een lang en intensief proces. Bejo produceert alle zaden onder eigen beheer in gebieden met de beste klimaatomstandigheden. Elke partij zaden wordt vervolgens na het oogsten onderworpen aan lange reinigings- en kwaliteitscontroleprocedures op het hoofdkantoor in Warmenhuizen. Slechts de helft van deze zaden zal uiteindelijk als Bejo-zaden worden verkocht, klaar om gezaaid te worden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het tussen de 10 en 15 jaar duurt voordat een nieuw ras met succes op de markt wordt uitgebracht.

Daarmee wordt zowel de hoge kwaliteit als de waarde van de zaden die Bejo produceert onderstreept. Het is van vitaal belang dat het wegen en verpakken van deze speciale producten van dezelfde kwaliteit en waarde getuigen. Het is ook de belangrijkste reden waarom Bejo al dertig jaar op de technologie van Ishida vertrouwt.

Hoewel het bedrijf nog altijd gebruikmaakt van de allereerste Ishida CCW-Z weger, die in 1993 werd geïnstalleerd en tegenwoordig uitsluitend voor het wegen en verpakken van Bejo's biologische assortiment zaden wordt gebruikt, is ook de nieuwste technologie van Ishida bij het bedrijf vertegenwoordigd. Behalve twee CCW-RS wegers zijn er ook twee mini-multiheadwegers geïnstalleerd, de 'Micro' genaamd (met als koosnaam 'Lilliput'), die speciaal zijn ontwikkeld voor het verwerken van kleine doelgewichten.

Het wegen van de zaden van Bejo stelt de apparatuur voor een aantal grote uitdagingen. Elke batch zaden bezit verschillende eigenschappen, en sommige zaden zijn zo klein dat ze een extra coating nodig hebben die op natuurlijke wijze in de grond wordt afgebroken, om doeltreffend te kunnen worden verwerkt en gezaaid. Daarnaast verkoopt Bejo de zaden overwegend naar aantal per verpakkingseenheid in plaats van naar gewicht.

Om die reden worden de wegers van Ishida ingesteld op een doelgewicht dat overeenkomt met het aantal zaden per verpakking, wat voor elke batch zaden verschilt. Voor de Micro (Lilliput) wegers, variëren de gewichten per verpakking van 2 tot 80 gram, wat afhankelijk van het ras alles tussen de 250 en 25.000 zaden kan betekenen. Om ervoor te zorgen dat elke verpakking over het juiste aantal zaden beschikt, is de nauwkeurigheid van iedere weging van vitaal belang. Bejo heeft aangegeven dat de nauwkeurigheid tot op 0,03 gram precies is voor een verpakking van 2 gram, met snelheden tot 75 verpakkingen per minuut.

Voor de grotere zakformaten tot 1,5 kg gebruikt Bejo de twee Ishida CCW-RS multiheadwegers uit het middenassortiment. Ook zij bieden uitmuntende nauwkeurigheid (tot op 0,1% van het doelgewicht) met snelheden van 30 zakken per minuut. Deze snelheid is momenteel echter beperkt doordat de zakken handmatig in dozen worden verpakt. Het bedrijf is bezig een pick & place-robotsysteem te installeren om dit werk over te nemen, waardoor de snelheid van de lijn tot 50 zakken per minuut zal toenemen.

De enorme verscheidenheid aan zadenrassen betekent dat er op elke weger tot 20 keer per dag van ras gewisseld kan worden. Dankzij het eenvoudige schoonmaakregime met stofafzuiging en perslucht, evenals de voorprogrammeerbare instellingen voor elke productierun die eenvoudig via de afstandsbedieningseenheid van de weger kunnen worden opgeroepen, kunnen deze wisselingen snel, in ongeveer tien minuten, worden uitgevoerd.

De lang gevestigde relatie van Bejo met Ishida berust op de betrouwbare en nauwkeurige prestaties van de wegers, wat ervoor heeft gezorgd dat concurrerende wegers keer op keer het onderspit delfden.

“Toen we de nieuwe lijnen voor de grotere zakken installeerden, hebben we een aantal andere wegers op proef uitgeprobeerd,” zo vertelt Bas Schuit, logistiek teamleider bij Bejo Zaden. “Hun prestaties haalden het echter niet bij de hoge normen die wij hanteren, en dat onderstreepte de superieure capaciteiten van de Ishida-wegers.”

“Met name de Lilliput-wegers zijn ideaal voor het wegen van zaden en zij hebben onze verpakkingsactiviteiten voor de kleinere verpakkingseenheden volledig veranderd.”

Bejo maakt voor al hun activiteiten ook gebruik van controlewegers van Ishida.

“Deze voeren een vitale laatste kwaliteitscontrole uit, iets wat voor ons steeds belangrijker wordt nu we voor onze dozen overstappen op geautomatiseerd verpakken. Dat betekent dat handmatige controles door operators niet meer mogelijk zijn,” legt Bas uit.

“Net als de multiheadwegers zijn ook de controlewegers van Ishida consistent betrouwbaar en nauwkeurig.”